Geschiedenis:

 

Cacao is toevallig ontdekt door iemand uit het Midden- en Zuid- Amerikaanse stam (de Tolteken). Het is wel meer dan 2000 jaar geleden dat het ontdekt is. Toen ze de cacao ontdekten gebruikten ze alleen de pulp (zie foto). Maar later ontdekten ze de geur toen ze de cacaobonen in het vuur gooiden. Dus heel toevallig is toen de chocolade ontdekt.

De Maya - Indianen waren de eersten die cacao verbouwden.  600 na Christus hadden ze al cacaobomen. Ze maakten van cacaobonen een bittere drank. Later dronken de Azteken dezelfde drank. Die drank wordt ook wel xocoatl genoemd. Ze zagen het als een wonderlijk drankje omdat je er niet moe van werd door de cafeïne. Ook zit er vanille, chilipeper en piment (soort peper) in.

In 1585 werd voor het eerst de chocolade drank vervoerd van Veracruz naar Sevilla. In Europa voegden ze er suiker en vanille aan toe en haalden de chilipeper weg, daardoor werd het een lekker drankje. De Spanjaarden ontdekten dat je ook chocoladekoekjes kon bakken door suiker bij de cacao te doen. Dit hebben ze 25 jaar geheim gehouden. Een tijdje laten leert de rest van Europa het drankje ook kennen. Chocolade is een luxeproduct, in de zeventiende eeuw wordt het vooral gebruikt door Adel

In 1728 kwam de eerste fabriek in Engeland. Korte tijd later in Frankrijk en Duitsland. In Zwitserland pas rond 1819. In 1813 kwam de chocoladefabriek Blooker pas in Nederland. Blooker chocolade kun je nog steeds kopen in Nederland. In 1828 ontdekt Nederland om in een fabriek repen te maken.

pulp

blooker